Végre tartom magamat ahhoz a célkitűzésemhez, hogy ne évtizedenként évente készítsek egy-egy friss bejegyzést az aktualitásokról, hanem szeretném rendszeressé tenni a publikálásokat. Ahogy az előző és egyben újrakezdő részben elkezdtem boncolgatni, hogy mennyire aktuális a környezettudatosság és a fenntarthatóság, így ehhez hűen folytatnám - de ne rohanjunk annyira előre, korábban arról is írtam, hogy a saját gyártási helyünket is szeretném közelebbről ismertetni, a kettő pedig kéz a kézben született. A social media és a google keresések jól rányomják az emberre a bélyeget, így amit egyszer nézel, utána a csapból is az folyik, engem pedig jelenleg nem vesz körül más, mint az "eco", a "bio", a "recycle" és társaik...ami azért nem ennyire egyszerű - sajnos-. 

Mint sokan tudjátok, a márka 2012-ben indult, ami akkoriban nem sok tudatosságot hordozott magában, csináltam, amit jónak láttam és "csak úgy alakult". Persze ez majd 8 évvel később egész máshogy néz ki és a jövőévi tervezetet értékelve tűnt fel, hogy az első olyan évünk következik, amikor minden kitűzött célunkat kivitelezhetjük. Hogy miért? Mert idén sikerült megvalósítani a régóta tervezgetett, dédelgetett álmunkat, hogy saját kézbe kerüljön a termékek gyártása és ne okozzon problémát a "tér-idő-bevétel kombó". A mai felgyorsult világban egyre nehezebb megértetni az emberekkel, a követőinkkel és a vásárló közönségünkkel, hogy mit képviselünk. Függetlenül attól, hogy több éve hirdetjük, hogy a minőség, a design és a praktikum létezhet egyszerre, úgy látom, hogy mindenki mindent akar és tegnapra azonnal.

"Egyedi fazonú, monogrammozott táskát szeretnék." "Most".

Érezhető a kontraszt. A tempó lassítása mellett újabb és újabb lépéseket teszünk annak irányába, ami azt sugallja, hogy nem szeretnénk abba a hibába esni, hogy olyan elvárásoknak, olyan behatásoknak próbálunk megfelelni, amit a fogyasztók a fast fashion brandektől várnak el. Persze ez vékony jég: mint gyártó, mint tervező, mint márka mi azok vagyunk, akik eladni szeretnének, ám mint kiscég, mint hazai vállalkozó, mint minőségi, egyedi termékeket tervező már nem minden áron. Számunkra az idei év fő céljai közé tartoztak, hogy elhatárolódjunk attól a nyomástól, amit a social media platformok adnak - ennek következében nullára csökkentettük azok számát, akiket szeretnénk követni ezeken a felületeken, továbbá hogy olyan (főként) nőkhöz jussunk el, akik azonosulni tudnak a filozófiánkkal, valamint hogy stabilizáljuk és saját kézbe vegyük a termékeink gyártását, ezáltal csökkentve a hulladékot, növelve a hasznosabbnál hasznosabb termékpalettát. Lássuk az elsőt:

 

Ezen úton elindulva született meg az egyik új és igen nagy népszerűségnek örvendő "eco shopping bag" termékcsaládunk, ami jelenleg 4 féle méretű vászon zsákot jelent. És hogy mitől olyan szuper ez a kis bevásárló zacskó? Azon túl, hogy környezettudatos, mert nem műanyag zacskót használsz a vásárlásodhoz, készítésekor alkalmazzuk a zerowaste elméletet is, miszerint nem pazarlunk anyagot, méretei az anyag teljes szélességének megfelelően lettek kialakítva, a rávarrt vízálló bőrcímkék olyan hulladék bőrökből készülnek, amiket a gyártásnál már nem tudunk felhasználni. Mosható, újrahasználható, könnyű és praktikus, nem mellesleg letisztult és gyönyörű.  A vászonzsákokhoz nem használunk külön csomagolást, a kötelező tájékoztatót is egy falatnyi papírra helyeztük, így ezzel sem terheljük környezetünket. 

Alapvetően sok termékünk születik úgy, hogy a hétköznapi igényeimet tartom szem előtt és az elméletemhez híven, miszerint rend a lelke mindennek, keresek alternatívát mindenre, amit használok, legyen az a reggeli rutin (lásd: fürdőszobai neszeszer), a munkával kapcsolatos teendők (lásd: laptoptartó) vagy csak ha az alap koncenpciónkat vesszük, miszerint a termékeink kettő az egyben darabok és a napközbeni táskát egy pattintással esti, alkalmi darabbá varázsolhatja bárki. A kisszériás, kézzel gyártott termékek nehézségei közé tartozik, hogy a bekerülési költségük magasabb, mint a tömeggyártásé, ezt megnehezíti és a költségeit tovább növeli, ha bérvarratásban készülnek. Hiába az ötlet, ha a magas gyártási-és anyagköltség miatt nem eladható a termék. A saját varrodánk tökéletes hely arra, hogy az ötletből valóság legyen és a fő profilunk mellett lehetőségünk legyen megmutatni Számotokra azt, hogy hogyan lehet rendszerezetten felépíteni egy hétköznapi táskát is, amiben mindennek helye van - többek között az eco bag-nek is! 

Köszönjük, hogy az elmúlt hónapban már több, mint 100-an választottátok az ECO SHOPPING BAG-eket! Kíváncsiak vagyunk, hogy Ti mit tesztek a környezetért és milyen ötletet osztanátok meg másokkal?